Dit recept is onderdeel van project kookboek! Chi was mijn collega bij het eerste restaurant waar ik werkte. Dankzij haar Vietnamese roots heeft ze heel wat heerlijke recepten in haar hoofd zitten, en na elkaar jaren niet gezien te hebben deelde ze deze recepten met mij. Waaronder deze Vietnamese klassieker!
Ik vind het heel leuk om loempia’s te maken omdat je zelf kan kiezen waarmee je ze vult, het is verrassend makkelijk en het resultaat is best spectaculair. Ik vroeg Chi of ze de bijbehorende saus ook zelf maakt, maar de reactie was “die koop ik helemaal zelf”.
Vietnamese loempia’s
Heerlijk knapperig gefrituurde loempia's gevuld met tofu en groentjes
- 1 pakje loempiavellen (Dit vindt je vaak bij de supermarkt in de diepvries, en sowieso bij elke Aziatische winkel. Zorg ervoor dat deze ontdooid zijn!)
- 50 gr vermicelli (Chi gebruikt "xianglong bean vermicelli SO-EN")
- 1 ui (in smalle reepjes)
- 1 winterpeen (geraspt)
- 100 gr taugé
- 40 gr gedroogde shiitakes (geweekt in water)
- 150 gr tofu (in kleine stukjes)
- 1 liter zonnebloemolie (om te frituren)
Breng water in de kook en laat de vermicelli hier in weken tot deze gaar is. Spoel ze dan af onder koud water.
Meng alle ingrediënten en breng deze op smaak met zout en peper. Voor het rollen van de loempia raad ik je aan youtube raad te plegen, dat gaat duidelijker zijn dan alles wat ik hier op kan schrijven!
Frituur de loempia’s ten slotte in zonnebloemolie goudbruin.