Project kookboek recepten

Oekraïense borsch van Sergej’s opa

Het einde van mijn grote reis begon in zicht te komen toen ik al rijdende in Noorwegen twee gele figuurtjes met backpack langs de weg zag staan. Met de duim omhoog. Zoals eerder gezegd heb ik zelf veel gelift en help ik graag lifters nu het kan. Ik bleek te zijn gestopt voor Anton en Sergej, twee vrienden uit Oekraïne. We gingen dezelfde kant op, dus nam ik ze mee, en na wat protesteren installeerde Tosca zich bij hun op schoot. Ze zaten immers op zijn vaste plek! Eén van mijn eerste vragen was natuurlijk of ze geen recepten voor me hadden. Borsch! We stopten op de poolcirkel voor wat frisse lucht. Daar ging Tosca ervandoor omdat hij weer eens een van zijn momenten had waarbij heel hard rennen véél belangrijker is dan naar mij luisteren. Gelukkig kwam hij na een tijdje toch weer terug. Toen de dag ten einde liep vonden we een prachtplek voor mijn bus en hun tentje. Ik maakte een geïmproviseerde chili sin carne en de jongens bouwden een kampvuur. Ik maakte gebruik van het moment door ze nog meer recepten te ontfutselen, en Sergej beloofde me plechtig zijn moeder te raadplegen. Zodra moeders ter sprake komen weet ik dat we op het goede pad zijn! Uiteindelijk reisden we samen voor maar liefst vijf dagen. Ik ging immers toch dezelfde kant op, en de bus bood hen een welkome “woonkamer” tijdens de vele regenbuien. Want de hele dag in een tentje zitten is ook maar niks!

Al rijdende, met Tosca dwars over de schoot van beide jongens, schreven Sergej en Anton samen het recept voor borsch uit op mijn telefoon. Dat was nog een hele opgave in het Engels! Volgens de lifters is borsch niet iets wat je in kleine hoeveelheden maakt, maar genoeg om met de hele familie van te eten. En dan nog een beetje meer! Dit is iets wat Opa maakt wanneer de familie samenkomt. Afhankelijk van wat je lekker vindt kan je meer of minder ui, aardappel en biet gebruiken. Sergej krijgt een gelukzalige uitdrukking op zijn gezicht als hij praat over het eten van zijn opa.

Borsch

Oekraïense bietensoep
Gang Soep
Porties 8

Ingrediënten
  

 • 3 liter hete groentebouillon Zelf te maken of met behulp van bouillonpoeder/blokjes
 • 400 gram witte kool, fijngehakt
 • 500 gram aardappel, geschild en in blokjes of plakjes
 • 200 gram rode biet, geschild en geraspt
 • 3 el tomatenpuree
 • 1 wortel, geraspt
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 tl bloem
 • 1 bosje dille, fijngesneden
 • 1 el bloem
 • peper
 • zout
 • 1/2 citroen

Instructies
 

 • Breng de bouillon aan de kook en voeg de aardappel toe. Bak in een aparte pan de ui, biet en wortel in wat olie. Voeg na 5-10 minuten de tomatenpasta toe en bak deze nog eens 5 minuten mee. Meng hier de bloem door en roer dit geheel samen met de kool door de soep. Kook de soep nog 10-15 minuten en breng op smaak met peper en zout. Serveer met fijngesneden dille. Traditioneel gezien word hier vaak zure room bij gegeten, een heerlijk plantaardig alternatief is kokosyoghurt.
Trefwoord bieten, bietensoep, borsch, borscht, borsjt, soep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept