recepten

Focaccia

Dit brood gaat terug tot het begin van “Eveline Cooks”! In 2011 studeerde ik in Wageningen en zocht ik een bijbaantje. Ik wilde heel graag in een vegetarisch/vegan restaurant werken, maar die waren er niet en bovendien had ik te weinig ervaring om kans te maken. Daarom kwam mijn stiefmoeder met het geniale idee “doe het dan zelf!”. En zo geschiedde het, ik begon met elke woensdag afhaalmaaltijden te koken voor mede studenten. Na een paar jaar bleek ik koken veel leuker te vinden dan alles wat er op de universiteit te leren viel. Nu, bijna tien jaar later hebben deze woensdagen de basis gevormd voor wat ik het allerliefste doe, en wat ook nog eens mijn fulltime werk is geworden!

Maar goed, focaccia dus. Ik maakte deze als eerste voor de take-away maaltijden op woensdag, en maakte dan altijd een dubbele hoeveelheid. Mijn tien huisgenoten konden er namelijk geen genoeg van krijgen. Inmiddels heb ik een ontelbare hoeveelheid focaccia’s gebakken, en zelfs ik eet er nog graag van. Een aanrader dus!

Focaccia

Gang brood
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

 • 210 ml water
 • 1 el olijfolie
 • 350 gram tarwebloem
 • 1/2 tl zout
 • 1 tl suiker
 • 1 tl gist

Toppings

 • 2 el olijfolie
 • 1/2 rode ui, in dunne reepjes
 • 100 gr zwarte olijven
 • 5 blaadjes verse salie
 • 2 el (verse) rozemarijn
 • 2 el grof zeezout

Instructies
 

 • Meng de tarwebloem, zout, suiker en de gist.
  Voeg het water en de olijfolie toe. Roer goed en kneed het deeg tot een mooie gladde bol. Kneed dan nog minstens 5 minuten door.
  Vet een rond bakblik (25-28 cm) in met olijfolie.
  Rol het deeg uit tot een ronde lap en leg het in het bakblik.
  Bedek het met ingevet cellofaan en laat het deeg 30 minuten op een warme plek rijzen.
  Verwarm de oven op 200°C.
  Verwijder het cellofaan en duw met je vingertoppen kuiltjes in het deeg.
  Besprenkel met olijfolie en verdeel dit met een kwastje. Verdeel de uien, salie en het zeezout over het brood.
  Bak het brood in 20-25 minuten goudbruin.
Trefwoord focaccia, italiaans, kaneelbroodjjes, olijfolie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept