Dit is een snel recept voor een doordeweekse dag, de gnocchi is dan ook niet zelfgemaakt. Gnocchi met pesto is al jaren één van mijn favoriete vlugge recepten. Traditioneel gezien wordt gnocchi gekookt en krijgt dan een wat aparte, kleverige structuur. Ik doe echter iets anders, ik bak de (rauwe) gnocchi direct in de koekenpan in olijfolie. Je heb dan wel zeker 15 minuten nodig om ze goed te krijgen, maar ik vind het zelf zóveel lekkerder dan gekookt! Heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen, ik kook mijn gnocchi nooit meer sinds deze ontdekking.
Om een meer complete maaltijd van dit recept te maken kan je groentes naar keuze opbakken en met de gnocchi mengen. Denk aan paprika, champignon, courgette, bloemkool, wortel, eigenlijk passen bijna alle groentes hier wel bij!
Als extraatje strooi ik graag wat charmesan over mijn pastagerechten: een strooisel van o.a. walnoten. Dit is zeker niet hetzelfde als parmezaanse kaas, maar het geeft wel een lekker hartige, zoutige extra dimensie aan je gerecht. En het is supersimpel om een voorraadje te maken, die vervolgens lang houdbaar is in een afgesloten bakje.
Dit recept is onderdeel van de posteleinserie 🙂
Gnocchi met posteleinpesto en charmesan
Knapperig gebakken gnocchi met vegan pesto van postelein, afgewerkt met vegan parmesan van walnoten.
- 1 pakje gnocchi (Deze is bijna altijd vegan, maar check voor de zekerheid de ingrediënten!)
- 2 el olijfolie
Posteleinpesto
- 5 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 75 gr walnoten (deze zijn geroosterd het lekkerste!)
- 15 gram edelgist
- 1/4 citroen, uitgeknepen
- 200 gr postelein, gewassen
- 1/2 tl zout
Charmesan
- 1 cup walnoten (niet geroosterd)
- 3 el edelgistvlokken
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/4 tl mosterdpoeder
Verhit in een grote koekenpan de olijfolie. Voeg hier de gnocchi (rauw!) aan toe en bak deze terwijl je de pesto en charmesan maakt. Schud de pan zo nu en dan heen en weer, zodat de gnocchi regelmatig bruin wordt.
Maak eerst de charmesan door de walnoten fijn te malen. Zorg dat je nog een ietwat korrelige strucuur behoudt, je wil geen poeder! Meng dit met de overige ingrediënten en zet opzij. Deze hoeveelheid zal teveel zijn voor enkel deze portie gnocchi, maar je gaat er later zeker nog blij mee zijn! Bewaar het in een afgesloten bakje, dan blijft het een hele tijd goed.
Maak dan de pesto: maal de walnoten samen met de knoflook fijn in een keukenmachine. Voeg dan alle ingrediënten toe en mix totdat je een mooie gladde pesto hebt. Als het mixen niet lukt kan je een (heel) klein beetje water toevoegen. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout of citroen.
Is de gnocchi goed knapperig en lichtbruin? Zet dan het vuur uit en meng er zeker 5 lepels pesto door. Meer mag maar is smaakgebonden! Strooi de charmesan over de gnocchi zoals je met parmezaanse kaas zou doen.