Geen categorie

Ode aan wilde planten

Planten hebben mij altijd al geïnteresseerd. Mijn vader leerde me als klein meisje al planten herkennen. Zo herinner ik me dat ik bij hem achter op de fiets zat, op weg naar de kleuterschool. De berm stond vol met fluitekruid, volop in bloei. Op dat moment vertelde hij me de naam van die plant, en dat je van de holle stengel een fluitje kunt maken. Ouder dan vier kan ik niet geweest zijn, maar vanaf dat moment wist ik voor de rest van mijn leven dat fluitekruid fluitekruid is. Op die manier heeft hij me een fantastische basis gegeven wat betreft het herkennen van planten, want ik heb die informatie altijd opgeslurpt. Ik ben zeker geen expert, maar altijd als ik buiten ben kijk ik om me heen, op zoek naar planten die ik ken.

De laatste jaren begon ik me steeds meer bewust te worden van het fenomeen wildplukken; eetbare planten in de natuur herkennen en plukken, om vervolgens thuis mee te koken. Super interessant, want hier komen mijn twee grootste passies samen, namelijk natuur en koken! Ik kwam erachter dat veel van de planten die ik al lang kende, gewoon eetbaar zijn. Maar op de een of andere manier kwam ik niet verder dan een plantje zien staan en denken  “hé die kan je eten!”. Het daadwerkelijke plukken en opeten kwam er niet van, dat leek nog een stap te ver. Daar ben ik nu verandering in aan het aanbrengen!

Onlangs startte ik een online cursus over wildplukken, en vorige maand at ik mijn eerste maaltijd bomvol zelfgeplukt groen. Ik had namelijk het geluk om een plek te vinden die volledig overgroeid bleek te zijn met postelein! Na driedubbel gecheckt te hebben dat het écht postelein was (waaronden videobellen met mijn vader) kwam ik terug met zakjes en een mes. Naast postelein oogste ik ook vogelmuur, kleine veldkers en judasoor. Zo leuk! Eenmaal thuis had ik een enorme hoeveelheid postelein, en bedacht ik een aantal receptjes om deze te verwerken. Het leuke is dat je aan al deze recepten ook makkelijk veelvoorkomende wilde planten als vogelmuur, kleine veldkers of paardenbloemblad kan toevoegen. Het zijn simpele recepten die je gemakkelijk op een doordeweekse dag kan maken. Hieronder een overzichtje van de recepten:

Gnocchi met posteleinpesto

Stamppotje met postelein

Posteleinsoep

Posteleinslaatje met pestovinaigrette

Wilde postelein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *