Ga terug

Kanelbolle

“Cinnamon rolls” zijn ontzettend bekend en populair. Deze Noorse variant is echter nét iets anders en naar mijn mening nóg lekkerder. Het verschil zit ‘m in de kardemon in het deeg, en de vele laagjes waardoor je een heerlijke combinatie van knapperig en zacht krijgt. Het lijkt misschien wat intimiderend om de vorm van de broodjes goed te krijgen, maar als je de instructies precies volgt komt het goed. En ook als jouw broodje een andere vorm krijgt, gaat die alsnog ontzettend lekker zijn. Ik maakte een dubbele lading van deze voor mijn familie en iedereen vond ze verslavend lekker. Zelf vind ik het ontzettend leuk om deze te maken, omdat het resultaat zo spectaculair is.
Gang Zoet
Keuken Noors
Porties 8 broodjes

Ingrediënten
  

  • 75 gram plantaardige boter
  • 200 ml plantaardige melk
  • 85 gram suiker
  • 2 tl gist
  • 1/4 tl zout
  • 350 gram bloem
  • 2 tl kardemon

Vulling

  • 100 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
  • 1 el suiker
  • 3,5 tl kaneel

Instructies
 

  • Smelt de boter en meng deze met de melk. Voeg de gist hier aan toe, roer het goed door en laat het even staan. Meng dan de bloem met zout, kardemon en suiker. Kneed dan een soepel deeg van alles ingrediënten. Het mag een beetje plakkerig zijn, maar voeg gerust wat bloem toe als het té plakkerig is. Laat het in een afgedekte kom op een warme plek voor 1 uur rijzen.
    Meng de ingrediënten voor de vulling.
    Verwarm de oven op 200°C. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken, en rol beide uit tot twee gelijke rechthoeken van ongeveer 30x20 cm. Verdeel de vulling over een van de stukken deeg en leg het andere stuk deeg hier bovenop. Druk dit lichtjes aan en vouw het dan op in drie gelijke delen. Rol dit lichtjes uit en snijdt het deeg dan in repen van ongeveer 2 cm breed. Vervolgens maak je van elk stukje deeg een broodje op de volgende manier: rol de reep nog iets platter, en draai deze tot een spiraal. Leg er vervolgens een losse knoop in, en leg het broodje op een bakplaat met bakpapier. Ze zullen nog veel rijzen dus geef ze genoeg ruimte. Strooi een beetje suiker over alle broodjes, en bak ze voor 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn.
Trefwoord cinnamon rolls, kaneelbroodjjes, kaneelrolletjes, Noorse kanelbolle