In 2016 ontstond in mijn hoofd “project kookboek”. Eigenlijk was het een idee van mijn vader. Ik studeerde op dat moment in Wageningen, een kleine studentenstad met mensen afkomstig uit maar liefst 110 landen. Allemaal studenten met een eigen verhaal, een eigen familie, en voor mij het meest interessant: ontelbaar veel familierecepten. Mijn vaders idee: verzamel deze recepten en maak er een boek van! Het boek zou uiteraard vegan zijn, wat de booschap zou brengen dat vegan voedsel heel normaal is over heel de wereld. Fantastisch idee, maar op dat moment bleef het daar ook bij: een idee. In 2016 had ik het geluk om mee te mogen op een kleine expeditie naar Ethiopië, met het doel om… zoveel mogelijk kikkers te vangen! Waarom? Om de natuur daar een beschermde status te kunnen geven, en natuurlijk voor “de wetenschap”. Wat ik daar deed? Dat is een heel ander verhaal, en minder interessant. Het eten daar was echter fantastisch, en heel geschikt voor veganisten. En we brachten veel tijd door op een hotelkamer, wachtende op mensen daar om informatie te kunnen krijgen en op pad te kunnen gaan. In die hotelkamer begon “project kookboek” te borrelen in mijn hoofd, en schreef ik mijn eerste concrete ideëen op in een notitieboekje. Ethiopishe recepten had ik inmiddels al gekregen van onze gids en lokale restaurantjes. Er waren zó veel mensen in Wageningen, dat het makkelijk zou moeten zijn om voldoende recepten bij elkaar te krijgen.

Eenmaal terug thuis deed ik een oproep in het lokale studentenblaadje, ik hing posters op met “do you want to be in a cookbook? “, en duwde flyers door héél veel brievenbussen. Dat moest genoeg zijn leek me. Maar dat viel tegen. Slechts vijf mensen reageerden op mijn oproep: Rahul uit India, Asimina uit Griekenland Chihiro uit Japan, Helen uit Canada en Rosa uit Indonesië. Dit was niet genoeg voor een boek, dus het project verschoof naar de achtergrond in mijn hoofd. Het verdween echter niet, het bleef sluimeren en zo nu en dan kwamen er recepten op mijn pad die altijd hun weg vonden naar mijn langzaam groeiende verzameling.

In 2019 vertrok ik voor een half jaar op reis door Europa met mijn zelf omgebouwde camperbusje, samen met mijn hond Tosca! Al roadtrippend raakten we tot halverwege Turkije en het noorden van Noorwegen. Tijdens deze reis ben ik weer actief aan de slag gegaan met het verzamelen van recepten. Overal waar ik een kans zag, vroeg ik mensen of zij soms bij konden dragen. Dit varieerde van lifters tot mensen die ik in een natuurpark tegenkwam, tot mensen bij wie ik thuis te gast was via het online platform couchsurfing. Het was een fijn project om tijdens mijn reis aan te werken, en het zorgde bovendien voor talloze waardevolle ontmoetingen. Sindsdien is het balletje blijven rollen, en inmiddels kan ik met trots zeggen dat mijn verzameling groot genoeg is geworden om een boek te vullen! Sterker nog, het wordt langzaamaan zo’n grote collectie dat ik misschien zal moeten selecten.

2020 was voor niemand zoals gedacht. Mij heeft het vooral héél veel tijd gebracht, aangezien ik een groot deel van het jaar technisch werkeloos was. (iets met gesloten horeca…) Het afgelopen jaar heb ik dan ook ontelbaar veel uren gewerkt aan het polijsten van mijn boek. Recepten uitproberen, finetunen en uitschrijven. De verhalen van al die mensen opschrijven, het boek structureren, mezelf leren met indesign te werken om de lay-out te kunnen doen. Recentelijk ben ik zelfs begonnen aan een nieuw project: voedselfotografie. Het liefst zou ik een professional in de hand nemen, maar aangezien ik een gebrek aan budget heb maar wel een overvloed aan tijd, leek dit me een leuke uitdaging. Ik bleek het inderdaad leuk te vinden, en ben er volop mee bezig. Het boek is dus nog steeds in wording.

MAAR, er is een maar! Dit is een project van een lange adem, en ik heb alle vertrouwen dat ik op een zeker moment mijn boek in mijn handen zal houden. De grootste “missing link” op dit moment, is dat ik nog geen uitgever heb. Tot dat moment ga ik stug door en zal ik met jullie fragmenten van het boek delen op deze website. Lees je dit en kan je mij helpen, of ken je iemand die dat kan? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen!

Wordt vervolgd.

Schrijf je nu in voor de nieuwbrief!